Arbo technische voordelen van een kledinguitgiftesysteem
Medewerkers die elke dag voorwerpen tillen of dragen hebben een grote kans op (blijvende) rugklachten. Het is daarom belangrijk om deze vorm van fysieke belasting zo veel mogelijk te beperken of in elk geval op een verantwoorde manier uit te voeren.
Wat heeft dit nu met een kledinguitgifte systeem te maken…? De logistiek medewerkers zijn met het bijvullen van de gereinigde bedrijfskleding in de weer. De vuile kleding moet weer worden opgehaald en in alle gevallen wordt hier een medewerker aan til en trekbelastingen blootgesteld. Medewerkers staan vaak onder tijdsdruk en willen of moeten opschieten. Daardoor pakken ze grote pakketten met kleding beet in plaats van kleinere beter behapbare hoeveelheden. Afhankelijk van de sector waarin u actief bent wegen tien kledingstukken soms wel bijna 8 kilogram. Uw koffer die u mee neemt op vakantie weegt vaak al 20 kilogram. Vergelijkt u dan eens hoeveel kleding er wekelijks in uw organisatie wordt gebruikt en wat daar het totaalgewicht van is.
Werkgevers zijn verplicht om maatregelen te treffen zodat werknemers veilig kunnen tillen en dragen.
Het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid gaat uitgebreid in op de maximale til last waaraan een medewerker mag worden blootgesteld (https://www.arboportaal.nl/externe-bronnen/instrumenten/niosh-methode
Beperkte fysieke belasting
Het bijvullen van een kledinguitgiftesysteem heeft een beperkte fysieke belasting voor de medewerker. Allereerst is er bij de uitgiftesystemen van LCT-Textilligence de mogelijkheid om het systeem te laten rapporteren waar daadwerkelijk behoefte aan is. Hiermee wordt het proces zo efficiënt mogelijk gemaakt om te voorkomen dat medewerkers met kleding in de weer zijn die helemaal niet benodigd zijn. Bij een grote klant in Frankrijk roepen de uitgiftesystemen de gewenste kleding af bij het sorteersysteem van de centrale wasserij. Hiermee wordt enkel geleverd waar behoefte aan is. Het uitgiftesysteem is nooit helemaal vol en misgrijpen wordt tot een minimum gerealiseerd. Sommige wasserijen bij u in de regio voldoen ook aan deze behoefte.
Ten tweede is het bij de uitgiftesystemen van LCT-Textilligence mogelijk de fysieke belasting van de medewerker te beperken. Voor de systemen voor gevouwen kleding moeten deze ofwel één voor één beladen worden of gaat het om kleine stapeltjes kleding in één keer. In de gevallen waarbij de kleding één voor één wordt ingelegd wordt elk kledingstuk aan een positie in de machine toegewezen. Het gewicht is dan beperkt en het beladen gaat eenvoudig en snel.
Voor de systemen met hangende kleding kan de aanvoerworm worden afgeschermd zodat de logistiek medewerker niet meer dan 5-10 kleerhangers tegelijkertijd aan het systeem kan aanbieden. Tegenwoordig gebeurt de belading bij vrijwel alle klanten automatisch waardoor er geen verdere fysieke belasting meer op de medewerker plaatsvindt. Handmatige belading komt nog maar beperkt voor. Hierbij is de fysieke belasting vele malen groter dan bij automatische belading.
Ook bij het weghalen van de vuile kleding wordt er met de medewerker meegedacht. Het innamestation neemt het maximaal aantal kledingstukken in wat in een container past. Indien mogelijk schakelt het innamestation dan automatisch over naar een volgende lege container. De logistiek medewerker sleept dan niet met enorm zware containers. De medewerker hoeft ook geen kleding van de grond op te rapen met het risico op prikaccidenten of fysieke overbelasting.
Ook voor bestaande klanten van LCT-Textilligence kan het interessant zijn de huidige processen nog eens kritisch te volgen. In het verleden bestonden er minder hardware- of softwarematige oplossingen om de fysieke belasting van de medewerker te beperken.
Het Arbo technische argument is op zichzelf wellicht niet direct een reden om een kledinguitgifte en innamesysteem aan te schaffen. Het is wel één van de kwalitatieve argumenten die zich niet direct in geld laten uitdrukken naast de argumenten die wel keihard financiële voordelen opleveren.
Wenst u meer inzicht in de kwalitatieve en kwantitatieve argumenten voor de aanschaf van een kledinguitgifte systeem laat u dan hier een berichtje achter. Wij nemen dan contact met u op voor een afspraak om u vrijblijvend te informeren naar de mogelijkheden. LCT-Textilligence heeft voor elke organisatie een oplossing.