Bedrijfskleding een warrig ondoorzichtig proces of gestructureerd en georganiseerd?

Bedrijfskleding of dienstkleding is een verplicht onderwerp bij veel organisaties. Niet alleen in de zorg of industrie maar op veel plaatsen is het gebruik van bedrijfskleding verplicht. Allereerst dient het in de meeste gevallen als een Persoonlijk Beschermings Middel (PBM). Daarnaast vinden gebruikers het ook wel prettig wanneer zij hierin comfortabel hun werkzaamheden kunnen uitvoeren. Op de derde plaats corporate identity waarbij ook rekening wordt gehouden met het feit dat gebruikers er ook leuk uit willen zien in hun bedrijfskleding.

Van kleine tot grote organisaties, allemaal hetzelfde probleem

Wij merken dit zelf binnen de LCT-Textilligence organisatie ook op. Het begint met het aanschaffen van kleding voor ons technische team. Bij de eerste aanschaf praten we over veiligheid, zitcomfort en kleuren. Maar na een aantal jaren wordt het tijd voor vervanging. Dan komt er ook nog wat verloop van personeel. Die oude polo trek ik niet aan…

Vanaf dat moment kom je als ondernemer of verantwoordelijke medewerker tot de conclusie dat het niet allemaal eenvoudig is. De noodzaak van kledingregistratie is een feit. Persoonlijke pakketten, Excel bestanden met slimme schema’s, misgrijpen in je voorraad, het hoort er allemaal bij indien er geen slimme registratie wordt toegepast.

Uitbesteden is ook een optie

Veel ondernemers laten zich bij een bepaalde schaalgrootte ontzorgen en besteden deze processen uit aan een textielreiniger. Slimme optie, je least de kleding dan net als een autocontract op tijd en eventueel wasbeurten. Het inkopen en voorraadbeheer wordt door de textielreiniger geregeld. Net als het onderhoud en het reinigen. Textielreinigers maken altijd gebruik van een registratiesysteem met behulp van RFID chips. Tegenwoordig is de standaard een UHF chiplabel. Voordeel hiervan is dat een hele zak met wasgoed in enkele seconden kan worden geregistreerd.

Kledingregistratie

De noodzaak van kledingregistratie bij een grotere groep medewerkers is essentieel. Zelfs met “slechts” 20 medewerkers is het een onoverzichtelijk proces aan het worden. We kunnen vele voorbeelden van kleinere tot grotere uitdagingen benoemen;

  • Welke kleding is eigenlijk hoe oud? Het ziet er misschien
    verwassen uit maar blijkt pas één jaar oud. Ofwel de medewerker beweert ook al
    jaren geen nieuwe kleding te hebben gekregen. De verantwoordelijke manager moet
    weer aanspraak maken op de ordner met groezelige doorpasformulieren.
  • Bij uit dienst gaan van een medewerker wordt
    beweerd dat er maar één set kleding is verstrekt.

Als een kledingstuk gemiddeld € 15,00 zou kosten dan was het misschien een lastig procesje maar dan zou je de inefficiënte ervan voor lief nemen. Helaas zijn de bedragen die in dit proces omgaan veelvouden hiervan. De aanschaf van de kleding, eventueel de was en sorteerkosten én de manpower nodig voor dit proces kunnen eenvoudig worden georganiseerd. Door een RFID chip in elk kledingstuk te plaatsen en de gegevens in te voeren in de CHIPTEX software van LCT-Textilligence wordt al veel meer inzicht gegeven. Wanneer is het kledingstuk beschikbaar gesteld. Wat heb ik nog op voorraad? Hoeveel kledingstukken heeft elke medewerker gekregen en bij het uit dienst gaan wordt eenvoudigweg gecontroleerd wat er wordt ingeleverd en missende kledingdelen worden nog even verrekend met het vakantiegeld of het laatste salaris.

Het kledingregistratiesysteem van LCT-Textilligence is de basis onder de volledig geautomatiseerde kledinguitgifte automaten maar kan ook prima als software oplossing voor kledingregistratie worden ingezet. Mocht op termijn de organisatie groeien kan er altijd nog een passend uitgifte en innamesysteem worden ingezet.

LCT-Textilligence heeft klanten in diverse marktsegmenten. Afhankelijk van de prijs van de kleding is een kledingregistratiesysteem essentieel. Wij kennen situaties waarbij duizenden euro’s zijn bespaard door het inzetten van een registratieoplossing van LCT-Textilligence.

Indien u meer informatie wenst over ons kledingregistratie systeem neemt u dan contact met ons op. Onze website geeft u ook informatie aangaande de mogelijkheden.