Het Digitale ProductPaspoort voor textiel: data als essentiële metgezel door de circulaire keten

Het Digitale ProductPaspoort (DPP) is één van de bouwstenen van de Europese Green Deal. Het is bedoeld om producten gedurende hun hele reis door de circulaire keten te vergezellen en zo bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Een DPP stelt echter hoge eisen aan de data die het bevat. In dit artikel bespreken we hoe alle relevante informatie in het DPP kan worden opgenomen, met name voor textielproducten.

Wat is het Digitale ProductPaspoort?

Een DPP bevat informatie over het product gedurende de hele levenscyclus. Het geeft bijvoorbeeld antwoord op vragen zoals:

  • Wat zit er in dit product?
  • Waar komt het vandaan?
  • Waar kan ik het inleveren na gebruik?
  • Hoe kan het zo goed mogelijk worden verwerkt voor hergebruik?

Bedrijven leggen in het paspoort de samenstelling en technische gegevens van hun producten van A tot Z digitaal vast. Het ontwikkelt zich in de keten, waarbij iedere schakel in de keten informatie aan productpaspoort toevoegt. Het doel van dit paspoort is om informatie te delen over de producten die we gebruiken en om de overgang naar een circulaire economie te versnellen.

Welke producten zijn relevant?

De focus ligt op producten die de meeste hulpbronnen gebruiken en waar het potentieel voor circulariteit groot is, zoals: batterijen, textiel en verpakkingen. Textiel is bijzonder relevant, omdat de textielindustrie een van de grootste vervuilers ter wereld is. Het DPP kan bijdragen aan een betere traceerbaarheid van de textielproducten en zo de sector helpen om duurzamer te worden.

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat alle relevante informatie in het DPP wordt opgenomen?

Om ervoor te zorgen dat alle relevante informatie in het DPP wordt opgenomen, is het belangrijk om de hele keten te betrekken. Elke schakel in de keten moet informatie toevoegen over het product, bijvoorbeeld over de grondstoffen, de productiemethode en het transport. Het is essentieel dat deze informatie gestandaardiseerd wordt, zodat het voor alle partijen begrijpelijk is. Hiervoor kunnen digitale platforms worden gebruikt die verschillende systemen met elkaar kunnen verbinden.

Conclusie

Het DPP is een belangrijke bouwsteen voor de circulaire economie en kan bijdragen aan een duurzamere toekomst. Textiel is een van de productcategorieën waarvoor het DPP kan worden gebruikt. Om ervoor te zorgen dat alle relevante informatie in het DPP wordt opgenomen, is het belangrijk om de hele keten te betrekken en de informatie te standaardiseren. Dit zal bijdragen aan een betere traceerbaarheid van textielproducten en duurzamere textielindustrie.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Bel of mail gerust voor een vrijblijvende afspraak: WWW.LCT-Textilligence.com of 0344 633 414