Een kledinguitgiftesysteem draagt bij aan een hogere veiligheid in de zorg
Veiligheidsbewustzijn is een belangrijk onderwerp. In ons dagelijks bestaan werken we met z’n allen aan een hoger veiligheidsbewustzijn. Opletten waar je spullen neerzet. Regelmatig onderhoud. Zelfs rechts houden in gang waar men met karren en pallets rijdt.
Prikaccidenten
Een groot veiligheidsrisico in de zorg is een prikaccident. Medewerkers worden getraind en preventief ingeënt, maar er zijn helaas nog steeds een aantal ziektes waartegen een inenting niet helpt en medewerkers levenslang beschadigd kunnen raken.
In de zorgsector loert het gevaar van een prikaccident vooral bij de bedrijfskleding. Een naald of scalpel die per ongeluk in een kledingstuk terecht komt kan voor nare ongelukken zorgen. Volgens Mediq Medeco (https://pluspunt.mediqmedeco.nl/infectiepreventie-prikaccidenten) is er jaarlijks sprake van tenminste 15.000 prikaccidenten. Dit is het topje van ijsberg want een veelvoud aan accidenten wordt vermoedelijk niet eens gemeld.
Een arts of verpleegkundige is heel bewust met naalden of ander scherpe instrumenten bezig. De arts is zich bewust van het feit dat hij of zij met dit artikel werkt en draagt zorg voor de veiligheid van patiënt en medewerker. Om prikaccidenten met deze artikelen te voorkomen is preventie essentieel. Veel ziekenhuizen zetten hier programma’s voor op. In het bijzonder voor gebruikte naalden is een zorgvuldige inzameling en afvoer noodzakelijk.
Veiligheid bij textielreinigers
Toch gebeurt het met grote regelmaat (cijfers zijn niet bekend maar uw textielreiniger kan dit beamen) dat er scherpe artikelen in de bedrijfskleding blijven zitten als deze ter reiniging worden aangeboden.
Bij veel textielreinigers wordt de kleding uitgeschud alvorens deze wordt gewassen. Deze handeling of service voorkomt prikaccidenten maar ook beschadiging of vernieling van meerdere kledingdelen door het vergeten van balpennen en stiften. De medewerker die de kleding controleert is wederom heel bewust bezig met zijn werk en alert op de mogelijke gevaren van prikaccidenten.
Wie het grootste risico lopen in dit deel van het proces zijn de logistieke medewerkers in de zorg. Zij komen in aanraking met de gebruikte kleding nog voordat het is gecontroleerd. Deze medewerkers pakken, waar zij dit tegenkomen, vuile kleding van de grond en gooien dit (hopelijk met handschoenen aan) in een draadcontainer. De vuile was wordt vervolgens nog even stevig aangedrukt om nog wat extra kleding in de container te krijgen en zie daar, de kans op een prikaccident is stevig toegenomen. Het scheelt dan wel een wandeling naar de logistieke zone als je twee was containers kunt samenvoegen tot één was container, maar de procedure is dat dit niet mag gebeuren. In de praktijk heeft de mens een drang naar efficiëntie (of is van nature van het gemak gediend)…
Bij de innamestations voor de vuile kleding van LCT-Textilligence wordt kleding direct in een container gedeponeerd. Wanneer de container vol is schakelt het systeem door naar een volgende lege container. Het innamestation informeert de logistiek medewerker automatisch dat er een container vol is. De kans op prikaccidenten neemt af en de logistiek medewerkers hoeven niet de vuile, wellicht met bacteriën besmette, kleding van de grond of de transportband op te rapen en in de container te deponeren.
Er bestaan ook X-ray oplossingen die kleding voorzien van metalen onderdelen direct apart sorteren. De prijs van een dergelijke oplossing is significant en helaas nog niet toepasbaar op een innamestation. Een dergelijke oplossing kan natuurlijk weer wel bij uw wasserij worden geïnstalleerd om daar het risico op prikaccidenten ook te reduceren.
Het Arbo technische argument is op zichzelf wellicht niet direct een reden om een kledinguitgifte en innamesysteem aan te schaffen. Het is wel één van de kwalitatieve argumenten die zich niet direct in geld laten uitdrukken naast de argumenten die wel keihard financiële voordelen opleveren.
Wenst u meer inzicht in de kwalitatieve en kwantitatieve argumenten voor de aanschaf van een kledinguitgifte systeem laat u dan hier een berichtje achter. Wij nemen dan contact met u op voor een afspraak om u vrijblijvend te informeren naar de mogelijkheden. LCT-Textilligence heeft voor elke organisatie een oplossing.