Hoe bedrijfskleding bijdraagt aan een veiligere werk omgeving

In de Arbowet is vastgelegd dat een medewerker moet worden beschermd tegen invloeden van buitenaf. Hiervoor zijn Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM’s) beschikbaar. Hierbij wordt vaak gedacht aan veiligheid in de vorm van handschoenen, werkschoenen of een veiligheidsbril. Heel soms denkt men bij PBM’s aan de gele parkajas met reflecterende strepen.

Werkkleding of dienstkleding heeft een aantal doelstellingen binnen een organisatie. Voor vele werkgevers is corporate identity belangrijk. Herkenbaarheid en een verzorgde uitstraling maken onderdeel uit van het marketingbudget. In bijvoorbeeld de zorgsector is het prettig om als patiënt iemand aan te kunnen spreken waarvan duidelijk is dat die persoon er werkt en geen bezoeker is.

Een tweede doelstelling is comfort van de medewerker. In koude of natte omgevingen beschermt de kleding de medewerker tegen de invloeden van buitenaf. In diverse sectoren moet de werkkleding geschikt zijn om fysieke arbeid te kunnen verrichten, denkt u hierbij aan het tillen van patiënten.

De belangrijkste doelstelling van werkkleding is natuurlijk veiligheid. Hierbij valt te denken aan :

  • Bescherming tegen de weersinvloeden
  • Bescherming tegen bijvoorbeeld een machine onderdeel wat valt en zonder beschermende kleding het been van de medewerker zou beschadigen
  • Hygiëne van de medewerker naar de klant of patiënt en omgekeerd.

Uit een onderzoek uit 2012 uit de Verenigde Staten blijkt dat het mee naar huis nemen van bedrijfskleding in de zorgsector dringend vermeden moet worden. Vele, zelfs resistente, bacteriën kunnen vanuit de werkomgeving in de privé omgeving terecht komen. Veiligheid van de medewerker is dus niet alleen de medewerker zelf maar ook het gezin en wellicht andere deelnemers aan het openbaar vervoer.

Oplossing voor de kledinguitgifte

Om die veiligheid te kunnen controleren en te kunnen borgen is een uitgifte en innamestation van LCT-Textilligence de beste oplossing. Per medewerker kan worden gecontroleerd welke kleding, hoe veel en hoe vaak er wordt meegenomen en wordt ingeleverd.

Op verzoek kan er een hygiëne index rapportage worden toegepast waarbij medewerkers die niet regelmatig wisselen of kleding te lang in bezit hebben een hogere waarde krijgen dan de gebruikers die dagelijks kleding wisselen. De medewerkers kunnen dan op het hygiënisch handelen worden aangesproken.

In de foodsector wordt regelmatig met kleurcodes gewerkt. De maandag is geel, de dinsdag is groen. Zo is er per dag een kleurcode om te controleren of de medewerker wel hygiënisch handelt. Met een geautomatiseerd uitgiftesysteem is zichtbaar welke medewerker kleding gewisseld heeft. Er zijn zelfs al mogelijkheden om het tourniquet of de deur naar de werkvloer niet te openen voor medewerkers die vandaag geen schone kleding hebben opgehaald.
De veiligheid van het proces en de medewerker wordt hiermee gegarandeerd. Het uitgiftesysteem van LCT-Textilligence verzorgt dan de logistiek en bespaart kosten op het gebied van de slapende voorraden én de wisselingen in de behoefte. Uitzendkrachten, extra verschoningen, een externe monteur die met spoed de werkvloer op moet. Allemaal situaties die frequent voorkomen en die opgelost kunnen worden met een uitgiftesysteem van LCT.

Ditzelfde geldt natuurlijk ook voor de industrie. Medewerkers die uw bedrijfskleding niet prettig vinden zitten kopen stiekem eigen, niet gecertificeerde kleding. Met behulp van de uitgiftesystemen van LCT-Textilligence wordt inzichtelijk dat deze medewerker zich te weinig verschoond en kunnen er vragen worden gesteld.

Bedrijfskleding of dienstkleding dragen bij aan een betere uitstraling van uw bedrijf maar nog belangrijker is dat ze bijdragen aan de veiligheid van uw medewerker en soms zelfs van het gezin van de medewerker. Om nu te voorkomen dat u de grip op deze kostenpost verliest kunt u met behulp van de kleding management software welke bij een uitgiftesysteem hoort inzicht krijgen in de processen. Slapende voorraden, leeftijdsanalyses enzovoorts. U krijgt grip op dit proces en op de veiligheid van uw medewerker.

Het Arbo technische argument is op zichzelf wellicht niet direct een reden om een kledinguitgifte en innamesysteem aan te schaffen. Het is wel één van de kwalitatieve argumenten die zich niet direct in geld laten uitdrukken naast de argumenten die wel keihard financiële voordelen opleveren.

Wenst u meer inzicht in de kwalitatieve en kwantitatieve argumenten voor de aanschaf van een kledinguitgifte systeem laat u dan hier een berichtje achter. Wij nemen dan contact met u op voor een (digitale) afspraak om u vrijblijvend te informeren naar de mogelijkheden. LCT-Textilligence heeft voor elke organisatie een oplossing.

https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/beschermende-kleding