Hoe kan ik goederen sorteren tijdens het wasproces?

Of het nu gaat over “vreemde” artikelen uit een stapel instellingsgebonden artikelen te halen, inzet en/of voorraadbeheer van linnen of een bewonerswasje bij de juiste persoon retour te kunnen leveren; de vraag en ontwikkelingen op het vlak van procesbeheersing, registratie en weten wat in omloop is nemen een vlucht.

Steeds beter kunnen binnen wasserijen processen verbeterd, uitgebreid en verfijnd worden. Om fijnmazig te kunnen werken wordt meer en meer gebruik gemaakt van een RFID chip in wasgoed. Deze ondersteunt inname, uitgifte, was,- en sorteer processen. Het wordt steeds meer als het nieuwe normaal gezien.

Hoe organiseert u het best bewoners was?

Om mantelzorgers te ontlasten wordt bewonerswas steeds vaker uitbesteed aan in-house of externe wasserijen. Maar hoe komt het allemaal terug bij de juiste bewoners? Van oudsher werd alle kleding  in waszakken met wasboekje of wasnetten aangeleverd. Om het niet direct kwijt te raken, blijft het wasje in het wasnet zitten tijdens het wasproces. Of er wordt vooraf per stuk genoteerd wat in de waszak zit en vervolgens handmatig gesorteerd voordat het zijn route door de wasserij gaat afleggen. Bij gebruik van wasnetten die ongeopend het wasproces ingaan gaat uiteindelijk veel tijd zitten in de afwerking door middel van strijken, persen e.d. doordat alle goederen bij elkaar blijven in één, wasnet zonder te sorteren op wasproces, kleur en wasvoorschriften. Wanneer voorzien van een barcode of een chip, volgt elk kledingstuk zijn eigen route na sortering door de wasserij en zal afwerking veel minder tijd in beslag nemen. Wat direct als bijkomend voordeel van gebruik van een chip meegenomen kan worden.

Welke werkwijze kunt u nu hanteren om bewonerswasjes zo goed mogelijk te organiseren zonder dat er teveel achterblijft dat niet te herleiden is naar de juiste bewoner?

Jarenlang was het aanbrengen van een barcode in kleding van bewoners een gangbaar fenomeen. Kleding wordt bij binnenkomst stuk voor stuk met een (hand)scanner aangemeld binnen de wasserij en gaat het wasproces in. 

Recenter is het gebruik van RFID chips geïntroduceerd. High Frequency (HF) RFID chips worden nog steeds met een (hand)lezer en stuk voor stuk gescand, maar al wat sneller en op minder korte afstand dan barcodes. 
Inmiddels heeft ook de Ultra High Frequency (UHF) RFID chip zijn intrede gedaan. Kleding kan met deze technologie snel en in bulk gelezen worden. Een hele waszak met kleding wordt in één handeling aangemeld. Met beide RFID varianten is zelfs facturatie te koppelen aan de wijze van scandata.

Een vervolgstap is op deze wijze kleding, dekbedden en ook OK-kleding te gaan volgen op welk punt deze zich in het uitgifte,- inname,- en of wasproces bevindt, of deze nu klant- of instellingsgebonden is of eigendom wasserij. Hierdoor weet u 24/7 wat in omloop is, wat aangevuld moet worden, langdurig bij klant of in wasserij aanwezig is etc.

Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van RFID en welke voordelen dit uw bedrijf of instelling kan opleveren neem dan contact met ons op.