Het belang van UHF RFID Chips in kleding en linnen

Het gebruik van UHF RFID chips in kleding en linnen heeft alles te maken met een efficiënt voorraadbeheer en snelle levering. Met een chip in kleding, linnen, of persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE), kan de traceerbaarheid, voorraadbeheer en tijdige inzet beginnen.

De techniek van identificatie door middel van radiogolven bestaat al sinds de Tweede Wereldoorlog en heeft zich sindsdien sterk ontwikkeld. Er bestaan verschillende soorten chips die zich onderscheiden door hun frequentie en uiterlijk. De chips op de lage frequentie (LF) en hoge frequentie (HF) worden nog steeds gebruikt, maar de UHF RFID chip wordt steeds meer ingezet vanwege de snelle communicatie.

Voordelen van UHF RFID chips:

 • Gemakkelijk te lezen, zelfs op grote afstand zonder fysiek contact
 • Elke chip heeft een unieke code waardoor elk item individueel te volgen is
 • Onzichtbaar verwerkt in het artikel
 • Vele chips kunnen in één run en binnen enkele seconden worden gelezen
 • Moeilijker te vervalsen dan een streepjescode
 • Blijft goed leesbaar, zelfs na >200 industriële wasbeurten
 • Kan gebruikt worden in autoclaven (bijvoorbeeld voor steriele OK-pakketten en kleding)

Toepassingen van RFID in textiel

Veel wasserijen gebruiken UHF RFID voor logistieke planning van interne processen en facturatie. Het stelt hen in staat tot asset tracking. Door de chiplabels op kritische momenten in het proces te registreren, kan men de gehele levenscyclus van een item volgen. Dit geldt voor mondkapjes, platgoed, gordijnen, dekbedden en natuurlijk de werkkleding.

Voordelen van het gebruik van RFID in textiel:

 • Strakkere sturing met betrekking tot nieuwe inzet van textielpakketten en uitwisseling van items als het maximaal aantal wasbeurten is behaald
 • Desgewenst kortere intervallen in het ophalen van het wasgoed om een goede hygiëne en logistieke planning te waarborgen
 • Inzicht in voorraadbeheer, doorloopsnelheid en optimalisatie van de investeringen in goederen
 • Transparantie van het proces maakt ook duidelijke performance afspraken tussen klant en wasserij mogelijk, wat elk proces verder kan optimaliseren

RFID en kledinguitgifte

Het uitgeven van kleding wordt door de eindgebruiker als een persoonlijk iets ervaren. Elke medewerker moet werken in beschermende kleding die er, indien mogelijk, ook nog een beetje leuk uitziet. De kledinguitgiftesystemen beheren daarom de emoties van de dienstverlening.

Bij LCT-Textilligence werken de systemen geheel autonoom. Ze worden geïnstalleerd bij de organisatie van de klant en voldoen aan de geldende privacy- en veiligheidsrichtlijnen. In samenwerking met de wasserij kunnen er, zoals eerder beschreven, meer winsten worden behaald zonder afbreuk te doen aan de privacy en veiligheidsrichtlijnen.

Een blinde vlek voor een wasserij in de gebruikscyclus van kleding is het moment dat de kleding de wasserij verlaat. Een kledinguitgiftesysteem maakt desgewenst ook het deel van het proces bij de klant inzichtelijk. Hierdoor wordt de gebruikscyclus van elk individueel item volledig transparant.

Voordelen van een kledinguitgiftesysteem:

 • Minder handen aan het textiel betekent een hogere mate van hygiëne en dit is tegelijkertijd kostenbesparend.
 • Kleding is op het juiste moment aanwezig in de gewenste maten en aantallen zonder dat er slapende voorraden ontstaan.
 • Managementinformatie is gemakkelijk te verkrijgen en eventueel ook grafisch inzichtelijk gemaakt in de software.
 • Aankoop van kleding kan teruggebracht worden tot wel 50%.
 • Lagere foutkans waardoor onduidelijkheden en klachten afnemen.
 • Een indirect voordeel is dat door middel van het gebruik van een DLA (Digitale Linnenkamer assistent) bij uw uitgiftesysteem maatwijzigingen doorgegeven kunnen worden en kan de eindgebruiker met u of de wasserij communiceren.

Conclusie:

Middels RFID wordt de logistiek van textiel stuurbaar en transparant. Dit heeft voordelen voor de wasserij, de klant van de wasserij en de uiteindelijke gebruiker van het textiel. Dit zijn drie tevreden partijen. UHF RFID is de techniek voor de toekomst. De Fujitsu UHF RFID transponder is door ons als beste getest in alle processen. Stabiel in de leesperformance, vormvast en eenvoudig te verwerken in elk gewenst textiel artikel.

Voor meer informatie over kledinguitgifte of UHF RFID kunt u gerust contact met ons opnemen! Bezoek onze website: www.LCT-Textilligence.com.