Goedkopere vierkante meters gebruiken voor bedrijfskleding

Zoals voor zoveel facilitaire processen is het voor dienstkleding aan te bevelen de locatie van uitgifte en inname apparatuur slim en strategisch te kiezen. De voorraad van schone kleding beslaat hierin het grootste gedeelte van de benodigde vloeroppervlakte. De innamestations hebben slechts één tot drie vierkante meter nodig.

Het is essentieel om een goede locatie voor de innamestations te kiezen. Voor de uitgifte apparatuur van kleding is dit ook wenselijk maar niet noodzakelijk. Vaak worden hiervoor de goedkopere vierkante meters in de kelders van het gebouw gebruikt.

Inleverpunten

Voor het inleveren van gebruikte kleding moet het de gebruiker zo gemakkelijk mogelijk worden gemaakt. Veel mensen hebben thuis ook de wasmand staan waar ze zich uitkleden. De kleding kan dan eenvoudig en direct in de wasmand worden gedeponeerd. De locatie van een innamestation voor gebruikte kleding moet daarom strategisch worden gekozen. Onderweg naar de uitgang, bij de garderobes of juist heel centraal zodat iedereen met een minimale omweg zijn vuile kleding kwijt kan. Gelukkig gaat dit slechts over een 2 of 3 vierkante meter per innamepunt. LCT-Textilligence heeft ook een innamestation in een kastmodel waardoor er slechts één vierkante meter vloeroppervlak nodig is én geen afzonderlijke ruimte of bouwkundige activiteiten.

Bij sommige klanten worden meerdere innamestations toegepast. Bijvoorbeeld wanneer een gebouw heel groot of langgerekt is of juist meerdere kleedsluizen heeft. Het komt ook voor dat de logistieke stroom van gebruikers anders loopt dan verwacht. Als het regent komen de gebruikers met de auto via de achterzijde van het pand en als de zon schijnt neemt men de fiets en komt men via de voorzijde van het pand. In dat soort gevallen zijn twee of meer innamestations wenselijk.
In veel gevallen wordt er ook een innamestation kort bij het uitgiftepunt geplaatst. Als voorbeeld in de zorgsector. Doktoren hebben altijd veel apparatuur en hulpmiddelen in hun jaszakken zitten. Zij halen een schone jas op, hevelen alle pennen, apparatuur en boekjes over in hun nieuwe jas en leveren dan direct de gebruikte jas in.

Logistieke aspecten van innamestations

Naast representativiteit, draagvlak bij de gebruikers en gebruiksgemak spelen er ook logistieke aspecten mee bij de locatiekeuze van een innamestation. De standaard uitvoering van een innamestation betreft een frontwand welke in een opening in de muur wordt geplaatst. De gebruiker levert zijn kleding in, sluit het deurtje en de kleding wordt geregistreerd en ingenomen. Achter dit innamestation zijn opties beschikbaar waarmee het kledingstuk direct in één of meerdere containers gedeponeerd kan worden. Ook zijn er mogelijkheden voor een stortkoker zodat de kleding in lager gelegen logistiek vriendelijkere locaties terechtkomt. 

Arbo technisch is het natuurlijk niet meer wenselijk dat logistiek medewerkers de gebruikte kleding oppakken en vervolgens in een container gooien. Dit moet ten allen tijde voorkomen worden. Daarom is een goede oplossing voor zowel de gebruiker als de logistiek medewerker noodzakelijk. LCT-Textilligence kan u prima helpen bij het adviseren voor de juiste locaties. Maakt u hiervoor vrijblijvend een afspraak met onze accountmanagers.

Locatie voor uitgifte van schone kleding

Voor schone kleding heeft een gebruiker vaak begrip dat een kleine wandeling noodzakelijk is. Het is aan te bevelen de kledinguitgifte in de buurt van de garderobes te situeren of op de weg ernaar toe. Indien er sprake is van de uitgifte van gevouwen kleding kunnen de kasten op elke gewenste plek worden gesitueerd zolang ze maar goed toegankelijk zijn. 

LCT heeft reeds vele oplossingen uitgewerkt. Denkt u hierbij aan speciale liften waarbij de uitgiftepunten in de kelder staan en de uitgifte op de begane grond plaatsvindt. Vloeroppervlak gebruik op de dure vierkante meters; slechts 1 M2. Nadeel is dat een gebruiker enkele seconden langer moet wachten…

Een conveyor systeem dient altijd in een afsluitbare ruimte te worden geplaatst. Hoe deze ruimte eruit ziet is op zichzelf niet zo interessant. Aandachtspunten hierbij zijn:

  • De ruimte dient met containers bereikbaar te zijn
  • Alle kleding hangt in deze ruimte dus er mag geen sprake zijn van lekkage of andere vormen van besmetting
  • De hoogte van de ruimte dient minimaal 185cm te zijn waarbij ook weer rekening gehouden moet worden dat de kleding niet over de grond sleept
  • Brandscheiding (compartimentering) is ook altijd een onderwerp waarmee rekening gehouden dient te worden

Doordat de conveyors kunnen worden aangepast aan de ruimte is er geen beperking als er pilaren of hoeken in de ruimte aanwezig zijn.

Mocht u meer informatie wensen over het gebruik van ruimte, laat u dan een berichtje achter. Wij nemen dan contact met u op.