Hygiëne begint bij schone bedrijfskleding

In de zorgsector zijn al langer strenge regels van kracht op het gebied van hygiëne rondom bedrijfskleding. Wet- en regelgeving op dit gebied is de laatste jaren steeds verder aangescherpt. Versterkt door de wereldwijde COVID-19 pandemie is het belang van een goede hygiëne kraakhelder. Ook in andere (essentiële) sectoren en vitale beroepen zoals de Food industry of logistiek worden hogere eisen aan de hygiëne van bedrijfskleding gesteld.

Het is ondenkbaar dat de productie stil komt te liggen, veiligheid en hygiëne voor zowel de eigen medewerkers als de omgeving staat hierbij echter voorop. Het verstrekken en rouleren van kleding uit een voor iedereen toegankelijk magazijn is voor hygiënisten en facilitair managers daarom steeds vaker een doorn in het oog.

Hygiëne door elimineren risicofactoren rondom bedrijfskleding

Doordat iedereen in het magazijn vrij is de voor hem/haar gewenste kleding te pakken, is het vaak lastig deze ruimte ordelijk en overzichtelijk te houden. Gebruikers zijn bijvoorbeeld geneigd het onderste kledingstuk van een stapel te kiezen in plaats van de bovenste, omdat deze er misschien nieuwer uitziet. Of men bedenkt zich en legt het gekozen artikel terug om toch een andere maat te pakken. Naast ordelijkheid en overzichtelijkheid is dit gedrag ook van grote invloed op de hygiëne. Wat nu als een artikel is teruggelegd door iemand die verkouden is, of erger? Het risico op overdracht van virussen of bacteriën is bij dit soort open kledingmagazijnen vaak groter dan gedacht. Het elimineren van deze risico’s leidt zodoende direct tot een betere bedrijfshygiëne.

Zo min mogelijk handen aan de kleding

Om de hygiëne zoveel mogelijk te waarborgen is het advies zo min mogelijk handen aan de kleding te hebben vanaf de reiniging totdat de gebruiker deze uiteindelijk aantrekt. Professionele wasserijen hebben vaak hun processen hier al op ingericht, maar eenmaal op de locatie aangekomen moet de kleding uitgeladen worden, eventueel uitgepakt en vervolgens een plek krijgen in het schap. En ook in het schap is er dus nog het risico dat meerdere mensen erbij kunnen voordat het daadwerkelijk gedragen gaat worden. De oplossing om elke werknemer zijn eigen persoonlijke kleding te geven en eigen opbergruimte is erg kostbaar en neemt ook erg veel (productie)ruimte in beslag. Een steeds aantrekkelijker alternatief is dan ook een geautomatiseerd kledinguitgiftesysteem.

Kledinguitgifte systemen LCT-Textilligence

Een kledinguitgifte automaat (KUA) verstrekt op elk gewenst moment van de dag kleding aan uw werknemers. Verschillende systemen zijn beschikbaar, zowel voor kleding op hangers als voor gevouwen kleding. In alle gevallen wordt de kleding in een afgesloten ruimte of compartiment in het systeem opgeslagen. Op het moment dat de werknemer de kleding bestelt, wordt deze zonder tussenkomst van anderen verstrekt. Dat betekent in feite dat tussen de wasserij en het daadwerkelijk dragen van de kleding geen overbodig contact met de kleding optreedt.

LCT-Textilligence maakt diverse uitgiftesystemen voor het gecontroleerd verstrekken én innemen van bedrijfskleding. Deze systemen hebben naast alle hygiëne voordelen ook een ruimte besparende functie. De systemen kunnen op slechts enkele vierkante meters een behoorlijke opslagcapaciteit herbergen.

Wenst u meer informatie over onze ruimte besparende systemen kijkt u dan verder op onze website of vult u het contactformulier in voor meer informatie. Onze accountmanager neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.