Ruimte besparen met niet gepersonaliseerde bedrijfskleding

In vroegere tijden had elke medewerker in vrijwel elk bedrijf of instelling zijn eigen gepersonaliseerde kleding. Met zijn eigen naam geborduurd op de borst en kleding tot op de centimeter nauwkeurig vermaakt. Voor vele organisaties is een dergelijke personalisatie van kleding al lang niet meer noodzakelijk, laat staan betaalbaar. In een vijf sterren hotel is het logisch dat bijvoorbeeld het kostuum van de kelner op naam verstrekt wordt. Ook een groep gebruikers die voor de kleding extra vervuilend werk verricht kan kleding op naam krijgen. Denkt u hierbij aan de gipsverbandmeesters in een ziekenhuis. De gekleurde gipssoorten geven lastig reinigbare vlekken af. In dat geval is het ook logisch en functioneel deze medewerkers gepersonaliseerde kleding te verstrekken.

Definitie van poolkleding

Maatkleding of poolkleding zijn terminologieën voor niet gepersonaliseerde kleding. Een gebruiker heeft geen eigen setje kleding meer maar maakt gebruik van een pool van niet gepersonaliseerde kledingstukken. Feitelijk is dit net als in een restaurant waar men niet zijn of haar eigen bord meeneemt maar telkens een mooi gereinigd bord van de stapel pakt. De wasserij zorgt voor een hygiënische reiniging van de kleding en zorgt er hiermee ook voor dat er altijd kleding voor de gebruiker beschikbaar is. Het is logistiek gezien veel eenvoudiger om een aantal broeken van een bepaalde maat op een bepaald tijdstip ergens beschikbaar te hebben dan de specifieke broek van een bepaalde gebruiker op een bepaald tijdstip. De kans op misgrijpen is bij gepersonaliseerde kleding vele malen groter plus de sortering en handling van de kleding is vele malen intensiever.

Voordelen van poolkleding

Poolkleding heeft een aantal voordelen namelijk:

  • Aanzienlijk minder kleding benodigd. Bij vele gebruikers in dezelfde artikel/maatcombinatie meer dan de helft minder aan kleding (insteek) benodigd. Rekent u eens uit wat dit bespaard!
  • Minder kleding betekent ook minder opslagruimte en dus een besparing op vloeroppervlak
  • Minder kleding betekent ook minder sorteer- en handlingskosten
  • Minder beheerskosten. Het vermaken van kleding, het plakken van etiketten en het volgen van de kleding is bij poolkleding veel minder
  • Gelijkmatige afschrijving van kleding. Het overstappen op een nieuw kledingpakket wordt hierdoor eenvoudiger
  • Gelijk kleding beschikbaar voor uitzendkrachten. Een uitzendkracht of nieuwe medewerker kan gelijk gebruik maken van de kleding en behoeft niet te wachten tot de kleding door de wasserij geleverd wordt. Een gebruiker meer of minder die gebruik maakt van de pool is meestal geen probleem.

Kortom, poolkleding heeft bijna alleen maar voordelen. Het bespaart kosten en het maakt de processen logistiek gezien eenvoudiger.

Nadelen aan poolkleding

Ondanks vele voordelen van poolkleding gaat de gebruiker anders met deze kleding om. Aangezien hij of zij zichzelf geen logistiek probleem bezorgt als de kleding in de afvalbak belandt in plaats van de wasmand, gaat de gebruiker vaak minder zorgvuldig met deze kleding om. Ook bevordert een poolkleding uitgiftesysteem hamstergedrag bij de eindgebruiker. Gebruikers zijn geneigd om een eigen grijpvoorraadje aan te leggen in hun locker. Hierdoor gaan andere gebruikers misgrijpen die op hun beurt ook weer hamstergedrag gaan vertonen.

Geautomatiseerd systeem voor uitgifte van poolkleding

De oplossing voor hamstergedrag en verlies of vernieling van kleding is een geautomatiseerd uitgifte en innamesysteem. Door het kredietstelsel kunnen gebruikers niet meer kleding meenemen dan door u beleidsmatig is toegestaan en verlies of vernieling kan door middel van de RFID chip ook worden achterhaald.

Eigenlijk kan worden gesteld dat men voor poolkleding een geautomatiseerd uitgiftesysteem nodig heeft wat het proces van kledinguitgifte en -inname reguleert en controleert.

De oplossing

LCT maakt, ontwikkelt en onderhoud dergelijke systemen succesvol sinds 1991 en is specialist op dit gebied. Wenst u meer informatie  over hoe u poolkleding in uw branche of sector kunt implementeren leest u dan verder op onze website of neemt u dan contact met ons op via het contactformulier. Eén van onze accountmanagers neemt dan contact met u op voor meer informatie of een vrijblijvende afspraak.