Vloeroppervlak besparen door het gebruik van een kledinguitgifte oplossing

In de zorgsector wordt veel dienstkleding gebruikt. Voor een organisatie met 400 gebruikers van kleding zijn ongeveer 5.000 kledingstukken nodig. Bedenkt u eens wat een berg kleding dat is… Van deze kleding is ongeveer 1/3 bij de gebruiker en is een 15% bij de wasserij of in de logistiek. De overige bijna zestig procent staat, hangt of ligt klaar te wachten op de gebruiker. In dit rekenvoorbeeld betekent dat dus bijna 3.000 kledingstukken.

Kledingreductie

Met een slim geautomatiseerd systeem kan behoorlijk wat in kleding bespaard worden. Door het gebruik van onze systemen zijn voor 400 gebruikers slechts 2.400 kledingstukken nodig. Nog steeds een flinke berg wasgoed maar door efficiënt beheer kunnen we met een opslagcapaciteit van veertig procent rekenen. Voor dit rekenmodel betekent dit een benodigde opslagcapaciteit van ca 1.000 kledingstukken.

In een Chiptex-Sizer is hiervoor circa 6,5 vierkante meter vloeroppervlak nodig. Voor een Chiptex-Liner betekent dit een ruimte van ca 20 vierkante meter. U ziet direct de besparing in ruimte die mogelijk is. Systemen voor de uitgifte van gevouwen kleding winnen het qua vloeroppervlak behoefte altijd van systemen die kleding op een kleerhanger opslaan. Ook in de vrachtwagen vanuit een externe wasserij is de ruimtebehoefte van een container met ca 150-200 gevouwen kledingstukken veel beperkter dan wanneer er met moeite 80 hangende kledingdelen in een container passen.

Besparing in handling

Het belangrijkste voordeel voor het verstrekken van hangende kleding is het feit dat er minder handling benodigd is. Naarmate uw organisatie meer kledingdelen per week verbruikt neemt dit voordeel hand over hand toe. Uitgaande van die 400 gebruikers berekenen wij dat een zorginstelling hier ongeveer 160 kledingdelen per dag gebruikt. Per week zijn dit bijna 1.000 stuks. Ten aanzien van de besparing in de handling is er bij een systeem voor het verstrekken van hangende kleding ongeveer 2-2,5 uur per week nodig. In het geval van gevouwen kleding zonder geautomatiseerd systeem is de handling ongeveer 8-10 uur per week. De besparing in loonkosten kunt u hiermee zelf berekenen. Het verschil in handling komt voort uit het sorteren, vouwen, inleggen in kasten enzovoorts. Kleding wordt in veel gevallen hangend gedroogd. De kleding wordt ongesorteerd direct uit de droger in een container gehangen. Bij de Chiptex-Liner wordt de kleding dan op de aanvoerstang gehangen en het systeem doet de rest.

Sommige textielreinigers hebben hun hele systeem ingericht op gevouwen kleding. Andere juist weer op hangende kleding of een mix ervan. Ook al bespaart u een aantal vierkante meters met een gevouwen uitgiftesysteem. Een lean proces is ook wat waard en levert aan het einde van de rit meer op. Onze systemen voor de uitgifte van hangende kleding passen zich perfect aan uw beschikbare ruimte aan. Doordat het systeem kan worden voorzien van 180, 90 of 45 graden bochten valt er altijd iets passends te maken.

Wenst u meer informatie over dit dilemma of andere argumenten om met één van onze systemen te starten…? Neemt u dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.